Μετάβαση στο περιεχόμενο
aha bha acids

AHA vs BHA: Ποια είναι η διαφορά τους και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την αντιγήρανση του δέρματος;

on

Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHA) είναι υδατοδιαλυτά χημικά απολεπιστικά, βοηθώντας στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα βήτα-υδροξυοξέα (BHA) είναι λιποδιαλυτά χημικά απολεπιστικά, που σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω των σμηγματογόνων αδένων. Η ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται  στις μέρες μας στην περιποίηση της επιδερμίδας και τα πολυάριθμα προϊόντα που υπάρχουν πλέον στην αγορά ίσως προκαλούν σύγχυση σε πολλές από εμάς για το ποιο είναι το καταλληλότερο προϊόν για κάθε περίπτωση, αλλά και πώς χρησιμοποιείται ορθά.

Πάμε να δούμε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες:


Tι είναι τα AHA & BHA;
Το δέρμα μας απολεπίζεται φυσικά και αντικαθιστά τα νεκρά κύτταρά του καθημερινά, αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί να επιβραδυνθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, λόγω των βλαβών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία ή λόγω της φυσικής γήρανση. Η προσθήκη ενός χημικού απολεπιστικού, όπως τα AHA και τα BHA, στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας μπορεί να βοηθήσει να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί σημαντικά αυτή τη διαδικασία και να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό, νεανικό και λαμπερό.

Το AHA σημαίνει άλφα-υδροξυ οξύ και το BHA σημαίνει βήτα-υδροξυ οξύ. Και τα δύο αυτά είδη οξέων είναι εξαιρετικά απολεπιστικά για το πρόσωπο και επιτυγχάνουν διαφορετικά οφέλη. Βέβαια, πριν πούμε το οτιδήποτε περαιτέρω, θα πρέπει να τονίσουμε όυι πάντα πρέπει να συνδυάζονται με πολύ καλή αντηλιακή προστασία, καθώς μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία του δέρματός μας στον ήλιο. 

 

Κοινά οφέλη των AHA & BHA

  • Μειώνουν τις φλεγμονές - (που οδηγούν σε ακμή, ροδόχρου ακμή και άλλων δερματικών παθήσεων του δέρματος)
  • Μειώνουν την εμφάνιση των διεσταλμένων πόρων και επιφανειακών ρυτίδων
  • Αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος
  • Ξεμπλοκάρουν τους πόρους και κατ'επέκταση αποτρέπουν την ακμή
  • Ομογενοποιούν τον τόνο του δέρματος
  • Βελτιώνουν την υφή του δέρματος

 

aha bha acids

Διαφορές μεταξύ AHA και BHA
Ενώ το AHA και το BHA έχουν κάποιες ομοιότητες, υπάρχουν πολλές διαφορές που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε.

AHA
Τα άλφα-υδροξυοξέα (AHAs) είναι υδατοδιαλυτά χημικά απολεπιστικά που βοηθούν στην απομάκρυνση και την αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Τα AHA προέρχονται από ζαχαροκάλαμο και άλλες φυτικές πηγές και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα άλλων προϊόντων περιποίησης της επιδερμίδας, αφαιρώντας την υπερβολική βρωμιά, τη λιπαρότητα και το νεκρό δέρμα για να επιτρέψουν σε άλλα προϊόντα να διεισδύσουν καλύτερα στο σε αυτό. Η έκταση της απολέπισης από ένα AHA εξαρτάται από τον τύπο και τη συγκέντρωση του AHA, το pH του και άλλα συστατικά του προϊόντος.

Οφέλη των AHA
Τα άλφα-υδροξυοξέα υποστηρίζουν την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος ως χημικό απολεπιστικό που οδηγεί σε πολυάριθμα οφέλη. Ενώ υπάρχουν πολλοί τύποι προϊόντων AHA, γενικά βοηθούν στις ακόλουθες διαδικασίες:

  • Ελαχιστοποιούν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
  • Βελτιώνουν την εμφάνιση ήπιας υπερμελάγχρωσης, όπως κηλίδες ηλικίας και ουλές
  • Μειώνουν το μεγέθος των πόρων


Πώς εφαρμόζονται τα AHA
Ενώ τα AHA's μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους τύπους δέρματος, τα άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία ή εξαιρετικά ξηρά δέρματα θα πρέπει να τα χρησιμοποιούν με προσοχή. Εάν είστε αρχάρια στη χρήση τους, πριν προχωρήσετε στην καθημερινή χρήση τους, προτείνεται να τα χρησιμοποιείτε κάθε δεύτερη μέρα, ώστε να τεστάρετε την ανθεκτικότητα του δέρματός σας και να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό. Όλα τα AHA επιτυγχάνουν σημαντικά αποτελέσματα απολέπισης, αλλά ένας γενικός κανόνας είναι ότι το AHA σας πρέπει να έχει συγκέντρωση περίπου 10 τοις εκατό.


Τύποι AHA

Παρακάτω είναι μια λίστα με μερικές από τις πιο δημοφιλείς μορφές AHA και σε τι συνεισφέρουν:


Γλυκολικό οξύ
Το γλυκολικό οξύ συναντάται σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος καθώς είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και καλά μελετημένα οξέα. Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα προϊόν 10 τοις εκατό γλυκολικού οξέος αποδείχθηκε ότι βελτιώνει την ήπια ακμή. Αλλά τα οφέλη ξεπερνούν τη θεραπεία της ακμής, καθώς βοηθά επίσης στην αντιγήρανση και την ενυδάτωση. 

glycolic acid
€11,99
Aurora Dragon's Blood AHA Serum 30ml
€25,00
glycolic acid lemonade fluff
€12,99


Κιτρικό οξύ
Ένα δημοφιλές AHA, το κιτρικό οξύ, έχει παρόμοιες απολεπιστικές ιδιότητες με το γλυκολικό οξύ και βοηθά στη βελτίωση της φυσικής υγρασίας και του πάχους του δέρματος.

zit zap wand citric acid
€9,00
glow hub face stick mask
€14,00

 


Μανδελικό Οξύ
Το μανδελικό οξύ είναι χρήσιμο για την παραγωγή πολλών φαρμακευτικών προϊόντων, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος. Λέγεται ότι το μανδελικό οξύ βοηθά στην ομοιόμορφη απόχρωση του δέρματος και στη μείωση των κηλίδων ηλικίας - ακόμη και των φακίδων. Ως αντιβακτηριδιακός παράγοντας, το μανδελικό οξύ καταπολεμά επίσης τα ξεσπάσματα ακμής και συσφίγγει το δέρμα και τους πόρους.

mandelic acid nacomi serum
€13,90
nacomi serum mandelic
€16,90

 

Γαλακτικό οξύ
Ένα άλλο AHA, το γαλακτικό οξύ, παρουσιάζει απολεπιστικές ιδιότητες και συντελεί στην ενδυνάμωση του δέρματος, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για τη θεραπεία περιοχών με υπερμελάγχρωση. Παρέχει επίσης ενυδάτωση, αντιμικροβιακή δράση και λεύκανση του δέρματος. Το γαλακτικό οξύ βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα, καθιστώντας το ένα ασφαλές προϊόν για να συμπεριληφθεί στις καλλυντικές συνθέσεις.

galactic acid numee
€10,90

 



BHA
Τα βήτα-υδροξυοξέα είναι λιποδιαλυτά χημικά απολεπιστικά, που σημαίνει ότι μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα μέσω των σμηγματογόνων αδένων. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν έλαια για να λιπάνουν το δέρμα και τα μαλλιά μας. Με τα BHA, ισχύει το γνωστό "less is more", δηλαδή είναι συνήθως πιο ωφέλιμα όταν βρίσκονται σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, επομένως είναι προτιμότερο αν τα βλέπετε στο κάτω τμήμα της λίστας συστατικών.

Οφέλη των BHA
Τα BHA είναι εξαιρετικά για την εξισορρόπηση της λιπαρότητας και την "ηρεμία" του δέρματος, επειδή διεισδύουν βαθιά στους θύλακες των τριχών για να στεγνώσουν τα περιττά έλαια και να αφαιρέσουν το νεκρό δέρμα. Ενώ τα BHA είναι τα πλέον κατάλληλα για μεικτά ή λιπαρά δέρματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν, σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, για να αποφευχθεί ο ερεθισμός σε άτομα με πιο ευαίσθητο δέρμα. Τα BHA συμβάλλον στη βελτίωση των:

  • Ακμής
  • Μαύρων στιγμάτων
  • Whiteheads
  • Ζημιάς από τον ήλιο
  • Ερυθρότητας που σχετίζεται με τη ροδόχρου ακμή

 

Πώς εφαρμόζονται τα BHA
Τα BHA δεν κάνουν το δέρμα σας τόσο ευαίσθητο στον ήλιο όσο το AHA, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο από κάποιον που θέλει να τα ξεκινήσει. Αν και τα BHA είναι σχεδιασμένα για καθημερινή χρήση, καλό είναι να ξεκινούμε με μερικές φορές την εβδομάδα, όπως θα κάνατε με τα AHA. Ο FDA προτείνει να ελέγχετε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει BHA σε μια μικρή περιοχή του δέρματος πριν το εφαρμόσετε σε μεγαλύτερες περιοχές δέρματος. Τα προϊόντα που περιέχουν BHA θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται σε βρέφη και παιδιά.

Εάν εμφανίσετε ερεθισμό ή παρατεταμένο τσούξιμο, θα πρέπει να σταματήσετε το προϊόν και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Τύποι BHA

Ακριβώς όπως τα AHA, έτσι και τα BHA έρχονται σε διάφορες μορφές, προσφέροντας διάφορα οφέλη στην περιποίηση της επιδερμίδας. Το σαλικυλικό οξύ και το εκχύλισμα ιτιάς είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς μορφές BHA. 

Σαλικυλικό οξύ
Το σαλικυλικό οξύ είναι το πιο κοινό BHA και βρίσκεται σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Είναι εξαιρετικό για λιπαρούς τύπους δέρματος και χρησιμοποιείται σε πολλές θεραπείες ακμής χωρίς συνταγή. Σε διάφορες συγκεντρώσεις, το σαλικυλικό οξύ έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων δερματολογικών προβλημάτων όπως η πιτυρίδα, η ψωρίαση και τα κονδυλώματα.

salicylic acid nacomi serum
 
detox 7days mask
 
super facialist scrub
 
Cover Zit Zap Concealer Wand 15ML
Εκχύλισμα Ιτιάς (Willow Extract)
Το εκχύλισμα ιτιάς, γνωστό και ως Salix alba, είναι η φυσική μορφή του σαλικυλικού οξέος, προσφέροντας πολυάριθμα οφέλη. Ενώ παρέχει επίσης ήπια απολέπιση όπως τα άλλα μέλη των BHA, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του βοηθούν στην ανακούφιση καταστάσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ροδόχρους ακμή.
GLOW HUB Purify & Brighten Super Serum 30ml

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα AHA και BHA
Καλό είναι να μην εφαρμόζετε τα AHA και BHA το ένα πάνω στο άλλο. Και τα δύο είναι απολεπιστικά, επομένως η χρήση και των δύο ξεχωριστά μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ερεθισμό. Ωστόσο, η χρήση τους σε προϊόντα που συνδυάζουν αυτά τα συστατικά με ασφάλεια μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισησ και την νεανικότητα του δέρματός σας.

Τα προϊόντα που περιέχουν τόσο AHA όσο και BHA αποδίδουν πιο "γεμάτο" δέρμα, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για περιστασιακή χρήση. Εάν έχετε και τα δύο προϊόντα, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή χρησιμοποιώντας έναν τύπο το πρωί και έναν άλλο κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής ρουτίνας ή σε εναλλασσόμενες ημέρες. Μπορείτε ακόμη και να χρησιμοποιήσετε αυτά τα οξέα μόνο σε ορισμένα μέρη του προσώπου σας, εφαρμόζοντας AHA σε ξηρές περιοχές και BHA σε λιπαρές περιοχές, εάν έχετε μεικτό δέρμα.
aha bha acids
Συχνές ερωτήσεις AHA και BHA (FAQ)
Έχουμε απαντήσει σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης των προϊόντων AHA και BHA.

1. Πώς επιλέγω μεταξύ AHA και BHA;
Μπορείτε πάντα να αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που συνδυάζουν αυτά τα δύο είδη οξέων με ασφάλεια, αλλά αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα, θα πρέπει να κατανοήσετε τον τύπο του δέρματός σας και τους στόχους περιποίησης της επιδερμίδας σας.

2. Ποιος δεν πρέπει να χρησιμοποιεί AHA και BHA;
Τα προϊόντα που περιέχουν AHA & BHA μπορεί να είναι ερεθιστικά για δέρματα με ευαισθησία, ξηρότητα κσι δερματικές παθήσεις. Δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται σε δέρμα που δεν γίνεται τακτική χρήση αντηλιακού.

3. Πόσο και πόσο συχνά πρέπει να χρησιμοποιώ κάθε προϊόν;
Τα AHA και  BHA είναι και οι δύο παράγοντες απολέπισης δέρματος. Η χρήση των AHA και BHA στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος θα πρέπει να ακολουθεί μια φάση του δερματικού κύκλου, η οποία είναι επίσης διαφορετική λόγω των ορμονικών καταστάσεων και των κύκλων εμμήνου ρύσεως, της ηλικίας, των προϋπαρχουσών δερματικών παθήσεων, της γενετικής κληρονομικότητας και του πάχους του δέρματος. Για να είστε ασφαλείς, επιμείνετε σε συγκέντρωση AHA 10% και συγκέντρωση BHA 1%.

Συμπέρασμα
Τα AHA's και BHA's παρέχουν παρόμοια οφέλη περιποίησης της επιδερμίδας και μπορείτε να αποκτήσετε επαρκή χημική απολέπιση και από τα δύο. Κάθε προϊόν χρησιμοποιείται για την επίτευξη διαφορετικών στόχων περιποίησης της επιδερμίδας, αλλά εάν χρησιμοποιούνται μαζί με ασφάλεια, μπορούν να επιτύχουν ανανέωση του δέρματος και μία πιο νεανική και λαμπερή όψη!

Bρες στο yellowcare.gr υπέροχα προϊόντα με AHA ή BHA, για το πρόσωπο & το σώμα σε μοναδικές τιμές και ένταξέ τα στη ρουτίνα περιποίησής σου!

Και μην ξεχνάς ότι είμαστε εδώ να λύσουμε κάθε σου απορία! 😘

1 σχόλιο

Καλησπέρα μπορώ να ρωτήσω παρακαλώ ποιο προϊόν μπορώ να χρησιμοποιήσω για να με βοηθήσει στην ερυθρότητα του προσώπου μου έχω πολύ ευαίσθητο δέρμα είχα διαγνωστεί παλιότερα με ροδόχρους νόσο τώρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση μου αλλά έχω κατά διαστήματα έντονη ερυθρότητα ευχαριστώ….

Άννα Δρακάκη
Αφήστε τη σκέψη σας εδώ

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευτούν.

Related Posts

Μαύροι κύκλοι, ρυτίδες έκφρασης και αδύναμες βλεφαρίδες; Aυτά είναι τα 2 προϊόντα για σένα!
November 09, 2023
Μαύροι κύκλοι, ρυτίδες έκφρασης και αδύναμες βλεφαρίδες; Aυτά είναι τα 2 προϊόντα για σένα!

Ψάχνεις τα top προϊόντα για ένα πιο νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα; Θέλεις να καταπολεμήσεις μαύρους κύκλους, "πόδι της χήνας"...

Διαβάστε περισσότερα
Natural Botox: 5 Αντιγηραντικά Skincare Bestsellers για αισθητή Μείωση των ρυτίδων σε Πρόσωπο & Μάτια
September 11, 2023
Natural Botox: 6 Αντιγηραντικά Skincare Bestsellers για αισθητή Μείωση των ρυτίδων σε Πρόσωπο & Μάτια

Ποιος είπε ότι το Botox Effect μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ενέσιμες θεραπείες;

Διαβάστε περισσότερα
Drawer Title

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.

παρόμοια προϊόντα